Köszöntő - Visegrád 2001

Kedves Barátaim! Kedves Kollégák!

Társaságunk III.Nemzeti Kongresszusának különös aktualitást adnak az asszisztált reprodukciós technikák hazai gyakorlatában végbement változások.

Valójában mi is történt ?

Legszembetűnőbb a ciklusok számának növekedése. A 90 -es évek elejei pár száz ciklushoz képest a múlt évben 5000 IVF kezelés történt hazánkban. Nem utolsó sorban jelentősen megnövekedett az IVF centrumok száma . Az IVF kezelések eredményessége is javult, 15%-os a take home baby arány.Természetesen a nemzeti regiszter hiányában ez csak hozzávetőleges adat. A tavalyi 5000 kezelési ciklus után 750 élveszületésre, illetve az ikrek magas aránya miatt kb. 1000 újszülöttre számíthatunk idén, vagyis az IVF-el született gyermekek száma eléri az összes megszületett gyermekek kb.1%-át, amely arány közelít az európai átlaghoz..

Új mikromanipulációs módszerek terjedtek el a mindennapi gyakorlatban, ezek minél gyorsabb - sikeresebb alkalmazásával szinte versenyeznek az intézetek a jobb eredmény elérésében. Nagy sikerrel alkalmazzuk az ICSI -t, elterjedőben a blastocysta kultúra, elkezdtük a lézer hatchinget.Új gyógyszerek jelentek meg, mint a recombináns FSH és a GnRH antagonisták. A praeimplantációs genetika területén is megtörténtek az első hazai lépések Ezekről az eredményekről adnak számot a kongresszus előadásai és poszterei..

Mennyi IVF- ciklusra van szükség Magyarországon?

Különböző becslések szerint egy millió lakósnak kb. 800-1000 IVF-kezelési ciklusra van szüksége évente. Vagyis 10 millió lakosra számolva ez kb.8-10 000 IVF ciklust jelent.A tavalyi 5000 IVF ciklus mellé még további 3-5000 elférne hazai "IVF piacon".

Milyen céljaink lehetnek a jövőben ?

A minimum feltételek megfogalmazása után, egységes IVF- regiszter bevezetése, az akkreditáció megteremtése, a quality kontroll, illetve az ISO 9001 minősítés megszerzése lehetne társaságunk célja a közel jövőben.

A társaság rendszeresen, -negyedévente megjelenő hírlevele hamarosan valóság lesz.

Társaságunk célja, hogy az IVF-központok és a hagyományos nőgyógyászat közötti fokozódó távolságot csökkentse. Célunk, hogy minél több intézet vegyen részt az ART társaság életében, hogy minél többen megfelelően alkalmazzák a szakmai protokollt az infertilitas kivizsgálásában.

A fenti célok eléréséhez kivánok önöknek sok sikert és hasznosan eltöltött órákat a kongresszus alatt !

dr. Konc János

2001 március 5.