Köszöntő

Tisztelt Kollégák! Kedves Barátaim!

Szeretettel köszöntelek Benneteket Harkányban, ebben a szép környezetben, a kellemes meleg "állóvízben"  formabontó rendezvényünkön, a MART  Első Nagygyűlésén.
A MART a Pécsi Női Klinika őszi Asszisztált Reprodukciós Workshopjának nemes hagyományait kívánja feleleveníteni ezzel a közös rendezvénnyel.
Kongresszusunk volt már 5 és alapszabályunk értelmében erre csak ritkábban kerülhet sor, de a nagy érdeklődésre való tekintettel kívánjuk bevezetni ezt az új formájú tudományos találkozót, ami azt jelenti, hogy nem csak az IVF szűk szakterületéről szól a nagygyűlés, hanem magába foglalja a nőgyógyászatnak azon határterületeit, amely nélkül sikeres ART nem folytatható. Gondolok itt az endoszkópiás diagnosztikára és korrekciós műtétekre, valamint az ovuláció indukciókra és homológ inszeminációkra, amelyeknek vidéki fellegvárai alakultak ki, olyan helyeken, ahol lombikbébi laboratórium nincs. Ez azt jelenti, hogy a páciensek korrekt meddőségi kivizsgálása és kezelése napjainkban már helyben is sikeresen megoldható és csak azok  páciensek kerülnek IVF központokba, akik erre szakmailag rászorulnak. Vagyis így érvényesül igazán a progresszív betegellátás a meddőség területén.
Több, mint 17 év telt el azóta, hogy a Pécsi Női Klinika tudományos tevékenységének köszönhetően az első magyar lombikbébi megszületett. Azóta óriási fejlődés zajlott le az IVF  ART területén hazánkban és a világon egyaránt. Évente kb. 7000 IVF kezelés történik kb. 3500  nőnél és ebből kb. 1800 élveszületéssel végződik és  többesterhességek miatt kb. 2000 újszülöttel lehet számolni. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai élveszületések kb. 2%-a IVF-s terhességből jön létre. Természetesen a Nyugat-európai országokban ez az arány kétszer nagyobb. Az egymillió lakosra jutó IVF kezelések száma kb. 700 körül van hazánkban, s ez Nyugat-Európában hozzávetőlegesen kétszer magasabb. Környezetünkben, a szomszédos Csehországban, amelynek lakossága 10 millió, mint hazánké, a tavalyelőtti évben 10,5 ezer IVF kezelés történt, míg hazánkban csak 7 ezer. Ezek a számok is jelzik, hogy a jelenlegi IVF kezelések számának megduplázódásával lehetne elérni a lakosság optimális ellátását ezen a területen. A népesség fogyásának csökkentése szempontjából az IVF jelentősége igen korlátozott, de a ciklusszám kétszeresére való emelése  kb. 2000 gyermekkel többet jelentene évente, amely egy ilyen kis országban, mint hazánk,  sokat jelentene, mert ez a 2000 gyermek akár  két falu teljes népességét tenné ki.
Nagygyűlésünk elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet az endoszkópia és az ART kezelések szimbiózisára, ezért az első nap gyakorlatilag erről szól.
Az ART területén jelentkező újdonságokról az első hazai tapasztalatokról ad számot  több előadás. Ilyen új téma az in vitró maturáció, a petesejt fagyasztás, internetes páciens fórum, az  ART-s terhességek prenatalis szűrése, a 3D ultrahang jelentősége a PCO-ban, a termékenység-életkor-reprodukciós technikák összefüggése, az IVF-s gyermekek nyomonkövetése, törekvések a többes-ikerterhességek csökkentésére az IVF folyamán.

Kedves Barátaim!

A tudományos szimpóziumon való intenziv részvétel mellett élvezzétek Harkány selymes, simogató, meleg vizét, Villány tüzes, remek vörösborát, az esti meglepetés lüktető programját a nagyszerű  francia vacsora mellett, s  remélem utána nem lesztek fáradtak részt venni a péntek esti táncmulatságon.

  Dr. Konc János
a MART Elnöke